Een tijd terug heb ik een blog geschreven over Vliegers. Een verhaal over momenten in je werk waarop je voelt dat je vliegt. Dat ‘opeens’ dingen bij elkaar komen, mensen op merkwaardige wijze op je pad komen en er een versnelling optreedt. Niet toevallig kwam een boek op mijn pad ‘Synchroniciteit, de innerlijke weg naar leiderschap’ van Joseph Jaworski. Een prachtig boek waarin de auteur vanuit zijn levensverhaal, uitlegt, wat synchroniciteit is maar vooral ook hoe je ‘het’ kan laten ontstaan.
Synchroniciteit
Tja, het is niet het meest eenvoudige woord. Jaworski bedoelt hiermee ‘de bron van ons vermogen voeling te krijgen met die wijsheid die nodig is om de toekomst vorm te geven op een wijze die overeenstemt met dat wat we ten diepste willen’[1]. In huis-tuin-en keukentaal, betekent het dat je antennes ontwikkelt voor datgene wat jou helpt je ambities waar te maken.
Nu of nooit
Het is een moment waarop je ervaart dat het het moment is om iets op te pakken of door te pakken. Zo’n moment waarbij je denkt ‘nu of nooit’. Het is vaak ook wel een moment waarop je denkt ‘dat is toevallig….’. Het ‘toeval’ wilde dat terwijl ik deze blog aan het schrijven was, op NED2 een programma was over Synchroniciteit. Op zo’n tijdstip in het weekend dat je de tv normaal gesproken niet aanzet. Of zo’n moment dat je je moeder belt en tijdens het ‘draaien ‘ van het nummer je haar stem al hoort.
‘De kubieke-centimeter-kans’
Momenten van synchroniciteit kan iedereen hebben. Om een moment van synchroniciteit te laten ontstaan, is het zaak je open te stellen voor ‘de kubieke centimeter kans’. Die kans zie je vooral als je op je onderwerp gedreven bent. Die gedrevenheid heeft aantrekkingskracht op anderen, waardoor er meer loskomt dan op voorhand verwacht. Laatst tijdens een overleg met een klant was zo’n moment. We hadden het over ‘dingen anders doen’. Ik bedacht me op dat moment dat een spannend idee dat al even bij me borrelde, een go/no go moment halverwege een leertraject, misschien werkelijkheid kan worden. Ik vertelde daar over en de klant raakte enthousiast.
Synchroniciteit is rationeel niet te verklaren. Hoewel …..vanuit de natuurkunde (kwantumverstrengeling) er een hoge correlatie kan bestaan tussen twee delen, onafhankelijk van afstand. Dat klinkt als magie. Maar ja, dat vinden we al snel als ons verstand er niet meer bij kan.
Ter afsluiting een uitspraak van Goethe:
‘Wat je ook kunt doen, of droomt te kunnen, begin ermee. Stoutmoedigheid bergt genialiteit, kracht en magie in zich.’
[1] In zijn klassieke werk Synchroniciteit, een acausaal verbindend beginsel definieert Carl Gustav Jung dit begrip als ‘een zinvolle samenloop van twee of meer gebeurtenissen waarbij iets anders dan de waarschijnlijkheid van het toeval in het geding is’.