Kennis
Als je een groot deel van je tijd gesprekken voert in je werk, dan kun je juist daar verschil maken. Door beter te zien wat er gebeurt, welke mogelijkheden er voor je liggen, neemt de gerichtheid van hetgeen je doet en ook laat toe. De Verschilmakers zijn te beschouwen als praktische bouwstenen. Je kijkt, stapelt en legt terzijde en begrijpt hoe je in gesprekken het verschil kunt maken.
- Meebewegen
- Afbewegen
- Ontladen
- Opmerken
- Onderzoeken
- Tijd nemen en Tijd kiezen
- Uitzoomen
- Aanwezig zijn
- Verdragen
- Onthullen
Achtergrond kennis
Er zijn diverse aspecten waarop je in gesprekken kan Meebewegen. Hoe je precies Meebeweegt is minder relevant dan dat je Meebeweegt. Veel gebruikte vormen zijn: Meebewegen op perspectief, op de gebruikte taal of op het tempo.
De definitie van Meebewegen is:
De ander voor laten gaan, zelf aansluiten bij de vraag, het tempo, de taal, de zienswijze, het gemeenschappelijke tussen jullie of op dat wat de ander bezighoudt.
Impact: Je creëert soepelheid, ontvankelijkheid en verbinding.
Meebewegen vraagt: aanpassingsvermogen.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Meebewegen van: Evelien van den Berg (ambulant gezinsbegeleider), Carla Quint (toendertijd wijkagent), Eli Verhage (cameraman), Esther van Fenema (psychiater) en Tony den Blanken (beveiliger).
Achtergrond kennis
Soms kabbelen gesprekken maar voort en leveren ze weinig nieuws op. Juist dan kan Afbewegen nuttig zijn.
De definitie van Afbewegen is: Door integer en weloverwegen grenzen op te zoeken, patronen te doorbreken, iets op tafel te leggen, uit te vergroten of verstrooiing te veroorzaken, de loop van het gesprek veranderen.
Impact: Je creëert ruimte voor nieuwe betekenissen, inzichten en perspectieven.
Afbewegen vraagt: lef.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Afbewegen van: Willemiek Kluijfhout (regisseur), Sander van Hoorn (correspont), Hanneke Heessels (CliniClown), Richard Korver (advocaat), Mariëlle Tweebeeke (presentator/journalist), Johannes de Boer (huisarts) en Thomas van Aalten (schrijver).
Achtergrond kennis
Ontladen is een korte interventie in gesprekken die tot doel heeft de spanning te verlagen. Humor is onder andere een manier om te Ontladen in een gesprek. Het geeft lucht, waardoor het mogelijk is 'het werk' in het gesprek te vervolgen.
De definitie van Ontladen is: De ervaren spanning benoemen en kaderen tot reële proporties door iemand af te leiden met humor, informatie over het proces of een alternatief.
Impact: Je laat de lading afnemen waardoor ruimte ontstaat voor een vervolg.
Ontladen vraagt: timing en tact.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Ontladen van: Evelien van den Berg (ambulant gezinsbegeleider), Carla Quint (toendertijd wijkagent), Tony den Blanken (beveiliger), Marcel van Triest (motoragent) en Christel Schenk (uitvaartondernemer).
Achtergrond kennis
De meeste gesprekken bevatten een rijkdom aan informatie, vlak voor onze neus. Toch is het niet eenvoudig die rijkdom te zien. De verschilmaker Opmerken laat je scherper kijken, luisteren en ervaren zodat je aanknopingspunten verzamelt om het gesprek te vervolgen.
De definitie van Opmerken is: Aandachtig waarnemen van patronen en dissonanties, in taal, emotie en beeld bij de ander.
Impact: Je verzamelt aanknopingspunten voor het vervolg.
Afbewegen vraagt: Alertheid.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Opmerken van: Chantal Berendsen (wijkverpleegkundige), Esther van Fenema (psychiater), Inge Bouwman (hulpverlener verslavingszorg), Tjeerd van den Elsen (toendertijd leerkracht basisonderwijs, nu radiomaker), Wiel Hacking (pastoraal werker), Lisette Paulissen (mediator), Stefan Raatgever (journalist) en Hanneke Heessels (CliniClown).
Achtergrond kennis
Onderzoeken is een korte interventie in gesprekken die helderheid kan verschaffen over wat (nog) onduidelijk of onbekend is. Juist op momenten dat er sprake is van verbazing of het verleidelijk is iets aan te nemen als 'bekend' of 'waar', is Onderzoeken nuttig.
De definitie van Onderzoeken is: Vanuit nieuwsgierigheid en de overtuiging dat je niet alles weet en begrijpt, zonder oordeel en de tijd nemend, naar betekenis zoeken.
Impact: Je krijgt gedeelde betekenissen en kunt deze doorontwikkelen. De inhoud verdiept en ook de relatie.
Onderzoeken vraagt: nieuwsgierigheid.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Onderzoeken van: Jan van Hooff (gedragsbioloog en science supervisor Burgers' Zoo), Jan Terlouw (oud-minister, schrijver), Noelle Aarts (hoogleraar socio-ecological interactions), Ron Hoogerwerf (makelaar), Christel Schenk (uitvaarondernemer), Tijs van den Brink (presentator/journalist), Martijn Leisink (voormalig wethouder) en Sander van Hoorn (correspondent).
Achtergrond info
Tijd nemen en het juiste tijdstip kiezen is wellicht een van de belangrijkste verschilmakers in gesprekken. De combinatie van wat je doet en op welk moment kan namelijk nogal verschil maken. Door op een zorgvuldig gekozen moment meer rust en stilte toe te laten bijvoorbeeld, kun je bijvoorbeeld in het gesprek iets laten wortelen en groeien.
De definitie van Tijd nemen en Tijd kiezen is: Vanuit oplettendheid zien of ervaren wat er was, is of kan komen en het moment dat je geschikt acht om iets te zeggen of te doen.
Impact: Je genereert een mogelijkheid tot serendipiteit, emergentie of synchroniciteit.
Tijd nemen en Tijd kiezen vraagt: intuïtie, gebaseerd op kennis en ervaring.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Tijd nemen en Tijd kiezen van: Mariëlle Tweebeeke (presentator/journalist), Hanneke (CliniClown), Martijn Leisink (voormalig wethouder), Anne-Marie (leerkracht speciaal onderwijs), Wilfred Rietdijk (brigadegeneraal), Jan Terlouw (oud-minister, schrijver), Johannes de Boer (huisarts), Chantal Berendsen (wijkverpleegkundige) en Lars van Elk (buschauffeur).
Achtergrond kennis
Het is mogelijk in een gesprek te verdwalen. Een gekozen gespreksonderwerp blijkt een doodlopende weg of gaat over in een doolhof. Je kijkt om je heen en vraagt je af hoe je kunt vervolgen. Dit is een moment van Uitzoomen: in een gesprek neem je afstand van jezelf en de interactie om bijvoorbeeld te kijken hoe jouw denken of voelen jouw handelen beïnvloedt.
De definitie Uitzoomen is: In de actie afstand nemen en jezelf nauwkeurig bevragen over de interactie, gedachten, gemoedstoestand en je handelen in het gesprek. En vervolgens, indien nodig, een nieuw idee te vormen hoe in het vervolg te handelen.
Impact: De gegrondheid en effectiviteit van je handelen nemen toe.
Uitzoomen vraagt: Zelfbewustzijn.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Uitzoomen van: Saskia Hoebanx (psychosociaal therapeut), Martijn Huiskamp (postcommandant brandweer), Thomas van Aalten (schrijver), Sander van Hoorn (correspondent), Tjeerd van den Elsen (leerkracht basisschool), Roald Jansen (videoproducer/fotograaf) en Jelle Nijk (deurwaarder).
Achtergrond kennis
Aanwezig zijn is een bijzondere staat van zijn, zegt Hanneke de CliniClown. 'In die staat van zijn ben je luisterend.' Daarmee bedoelt ze zowel luisterend met je oren als ook met je poriën. 'Het is een staat van zijn in het hier en nu, omdat daar de waarde zit, vandaag.'
De definitie van Aanwezig zijn is: Nabij durven zijn, terwijl je je professie inzet, krachtig en zacht tegelijkertijd, de ander onvoorwaardelijk erkent en jezelf als instrument inzet.
Impact: Je maakt ambivalente gevoelens van de ander dragelijk, begrijpelijk en hanteerbaar en creëert een veilige omgeving.
Aanwezig zijn vraagt: Gegrondheid; waarachtig, stevig en betrouwbaar.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Aanwezig zijn van: Jeannet Dekker (verpleegkundige spoedeisende hulp), Richard Kover (advocaat), Saskia Hoebanx (psychosociaal therapeut), Helma Ton (coach en trainer in Deep Listening & Mindful Speech) en Hanneke (CliniClown).
Achtergrond kennis
Verdragen betekent dat je de neiging of verleiding weerstaat om iets te doen. Bijvoorbeeld 'leegtes' in gesprekken vullen met woorden, omdat het ongemak van de stilte lastig is te Verdragen.
De definitie van Verdragen is: Grootmoedig (even) dragen van gevoelens van onder andere niet weten, irritatie, angst, afhankelijkheid, intensiteit, machteloosheid, tijdsdruk of ambivalentie.
Impact: Je laat het proces bij de ander, ondersteunt hem en schenkt daarmee vertrouwen om tot een volgende stap te komen. Je laat het gesprek en de ander even ongestoord.
Verdragen vraagt: Aanvaarding van wie je bent, wat je denkt en voelt.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Verdragen van: Jan Terlouw (oud-minister/schrijver), Saskia Janssen (leerkracht middelbare school), Wilfred Rietdijk (brigadegeneraal), Fred Teeven (oud-staatssecretaris), Richard Korver (advocaat), Tijs van den Brink (presentator/journalist), Atze Jan van der Goot (hoogleraar Duurzame Eiwittechnologie), Eli Verhage (cameraman), Jeannet Dekker (verpleegkundige spoedeisende hulp), Eshter van Fenema (psychiater), Willemijn Noort- van der Laan (reumatoloog), Jan van Hooff (gedragsbioloog en science supervisor Burgers' Zoo).
Achtergrond kennis
Onthullen is een verschilmaker die meer dan de andere verschilmakers om zorgvuldigheid vraagt in de toepassing. Door af te wegen wat je van jezelf, wanneer en waarom Onthult kan je gesprekken 'rijker' maken. De scheidslijn tussen werkbare en ook niet-werkbare Onthullingen is echter dun.
De definitie van Onthullen is: Je handelen, belangen of gevoelens prijsgeven ten dienste van het 'werkzame contact'.
Impact: Je nodigt uit tot openheid, haalt obstakels weg, maakt het onbesprokene bespreekbaar. Het maakt je menselijker.
Onthullen vraagt: Kritisch vermogen.
In het boek vind je praktijkvoorbeelden van Onthullen van: Anne-Marie Kuijpers (leerkracht speciaal onderwijs), Roald Jansen (foto-en video producer), Willemijn Sillé-Hoogendoorn, merchandise responsible),, Willemiek Kluifhout (regisseur), Jelle Nijk (deurwaarder), Ron Hoogenwerf (makelaar), Evelien van den Berg (ambulant gezinsbegeleider) en Hanneke Heessels (CliniClown).
Masterclasses en workshops
Hier vind je een overzicht van het aanbod. Het is echter niet het enige. Het is mogelijk op basis van een specifiek thema, een bestaand programma een passend aanbod te maken. Heel graag zelfs. Een mooi gesprek voeren is voor mij belangrijk en daarom hebben groepen een beperkte omvang. Groot genoeg voor de diversiteit, klein genoeg om te kunnen verdiepen en experimenteren.
Masterclass Verschilmakers
Een nieuw perspectief op gesprekken
Gedurende ongeveer 3 uur krijg en ervaar je een nieuw perspectief op gesprekken. Levendige voorbeelden, korte anekdotes, afgewisseld met krachtige oefeningen laten je kennis maken met tien Verschilmakers, korte interventies, die je kan inzetten in gesprekken. Voorafgaand de masterclass vul je de vragenlijst Verschilmakers in. Op de dag zelf krijg jij of jouw team een rapportage. Het maakt de inzet van Verschilmakers inzichtelijk en geeft tips voor verdere ontwikkeling. Zie hier een Voorbeeld Verschilmakers_rapportage team.
Iedere masterclass is uniek, afgestemd op uw organisatie, het publiek en de context. Een telefonische intake is daarom vanzelfsprekend.
Naast luisteren en zitten, mag je tijdens deze masterclass vooral ook praten en staan. Na een mini-college met theoretische achtergronden en voorbeelden, ga je in gesprek en experimenteer je met de Verschilmakers.
In vogelvlucht verbreedt je gespreksrepertoire, kijk en luister je anders en word je je meer bewust van hetgeen je kan doen en laten in gesprekken.
De facilitator: Afra Schipper
Voorbereiding: een aantal weken voor de startdatum krijg je een voorbereidende opdracht.
Boek: tijdens de masterclass krijg je het boek ‘Verschilmakers – een nieuw perspectief op gesprekken’ van Afra Schipper.
Tijd: plusminus 3 uur
Groepsgrootte: minimaal 25, maximaal 40 personen.
Prijs: € 1450, – (excl. Btw, inclusief het boek Verschilmakers – een nieuw perspectief op gesprekken)
Workshop
Kennismaken met de Verschilmakers
Gedurende een dag maak je kennis met de Verschilmakers, korte interventies, die je kan inzetten in gesprekken. Je krijgt voorbeelden en technieken aangereikt om anders te kijken, anders te luisteren, andere bewegingen in gang te zetten, vanuit een ander bewustzijn waardoor gesprekken ‘rijker’ worden. Voorafgaand de workshop vul je de vragenlijst Verschilmakers in. Op de dag zelf krijg jij of jouw team een rapportage. Het maakt de inzet van Verschilmakers inzichtelijk en geeft tips voor verdere ontwikkeling. Zie hier een Voorbeeld Verschilmakers_rapportage team.
Het is een afwisselende dag, waarin korte theoretische blokken worden afgewisseld met oefeningen en tijd om daarop te reflecteren. Aan de hand van tv-voorbeelden leer je anders te kijken en te luisteren en doe je ideeën op hoe dit daarna toe te passen. Praktische oefeningen en eigen casuïstiek vormen de kern.
Het levert op dat je meer bouwstenen in handen hebt, die tot anders handelen in gesprekken leidt. Je kijkt anders, je hoort meer en bent je meer bewust van de keuzes die je kan maken in gesprekken.
De facilitator: Afra Schipper
Voorbereiding: een aantal weken voor de startdatum krijg je een voorbereidende opdracht per mail.
Boek: tijdens de training krijg je het boek ‘Verschilmakers – een nieuw perspectief op gesprekken’ van Afra Schipper.
Tijd: 9.30 – 16.00 uur
Groepsgrootte: minimaal 8, maximaal 12 personen. Daarboven zetten we een tweede facilitator in.
Prijs: € 325, – p.p. (excl. Btw, inclusief lunch en boek Verschilmakers – een nieuw perspectief op gesprekken)
Meer weten over het boek?
Kijk gerust naar het interview met Afra over haar boek. Ze geeft antwoord op vragen zoals:
- Waarom is zij dit boek gaan schrijven?
- Hoe is ze tot de 10 verschilmakers gekomen?
- Wat is haar favoriete verschilmaker?
- Waarom is haar boek juist nu relevant?
Inkijkpagina's
Nieuwsgierig naar het boek? In 26 pagina’s is het mogelijk een indruk te krijgen van het boek. Je kunt het voorwoord lezen van Freek Peters, hoogleraar Contextueel Leiderschap, de inleiding, de leeswijzer en elementen uit twee hoofdstukken namelijk over de verschilmaker Tijd nemen en Tijd kiezen en de verschilmaker Verdragen. Smaakt het naar meer? Laat het me weten!