
Verschilmakers
Een nieuw perspectief op gesprekken
Als je een groot deel van je tijd gesprekken voert in je werk, dan kun je juist daar verschil maken. Door beter te zien wat er gebeurt, welke mogelijkheden er voor je liggen, neemt de gerichtheid van hetgeen je doet en ook laat toe. De Verschilmakers zijn te beschouwen als praktische bouwstenen. Je kijkt, stapelt en legt terzijde en begrijpt hoe je in gesprekken het verschil kunt maken.
Aan 40 professionals is in een interview gevraagd naar de verschilmakers in hun ‘beste’ verandergesprek. In elk hoofdstuk kan de lezer, na een uitleg en achtergrondinformatie over de tien Verschilmakers, oefenen met het herkennen van Verschilmakers door te kijken naar geselecteerde tv-fragmenten (via een QR code). Gesprekken krijgen een nieuw perspectief.
Inkijkpagina's
Nieuwsgierig naar het boek? In 26 pagina’s is het mogelijk een indruk te krijgen van het boek. Je kunt het voorwoord lezen van Freek Peters, hoogleraar Contextueel Leiderschap, de inleiding, de leeswijzer en elementen uit twee hoofdstukken namelijk over de verschilmaker Tijd nemen en Tijd kiezen en de verschilmaker Verdragen. Smaakt het naar meer? Laat het me weten!
Gesprekskaarten
Oefen met het herkennen en toepassen van de verschilmakers met de gesprekskaarten en ontwikkel een nieuwe kijk op gesprekken.
In de snelheid van het gesprek kunnen we met de verschilmakers in het moment handelen.
De set gesprekskaarten komt in een klein praktisch transparant doosje en bevat voor elke Verschilmaker een kaart met vragen en een korte beschrijving van de Verschilmaker. Daarnaast is er een introductie- en verdiepingsinstructie kaart met elk zes werkvormsuggesties.
Auteur: Afra Schipper

Afra schreef een boek over gesprekken en hoe je in die gesprekken het potentieel kan benutten. Het idee ontstond ruim 2 jaar terug. Enerzijds werd ik mezelf steeds meer bewust van hetgeen ik zei, op welk moment en wat daarvan het effect was op iemand of op groepen. Met meer zorg, doe ik minder interventies. Anderzijds realiseerde ik me ook dat er veel gepraat wordt in organisaties en dat het niet altijd de diepgang en de richting krijgt die het nodig heeft. Ik vroeg me af hoe een gesprek, in de interactie, een verandering in idee, perspectief of gedrag teweeg kan brengen. Zo begon het onderzoek.